top of page

 

 

Az I. Paál István Fesztivál díjazottjai:

 

I. díj - Tárt Kapu Színház - Hulló Falevél

II. díj - Szabad Színház - Az igazi

III. díj - Horváth Gergely - Egy lemur vallomásai

 

Matolcsi Miklós különdíj - Szabó Zoltán (Prospero Színkör - A kopasz énekesnő)

Rendezői különdíj - Micskó Zoltán (Prospero Színkör - A kopasz énekesnő)

 

Zsűri: Tarr Judit, Kozáry Ferenc, dr. Matuz János

 

 

Színjáték, két napon át - Hét előadás mutatkozott be a PIF-en

 

2012. október 25., 08:07 szerző: Bokros Judit 

 

Székesfehérvár - Országos színjátszó találkozónak adott otthont a múlt hétvégén A Szabadművelődés Háza, a bemutatkozási lehetőség mellett szakmai beszélgetés, díjazás kecsegtette a fellépőket, akik este lazíthattak is.

 

Fehérváron évek óta hagyomány a megyei színjátszók találkozójának megszervezése, most azonban a 2011-ben alakult Matolcsi Miklós Kulturális Egyesület Paál István Fesztivál névvel országos, amatőr seregszemlét rendezett. A színházművészetet amatőrként művelők jelentkezését várták tehát, korhatár nélkül, s a résztvevők a bemutatkozás lehetősége mellett értékelést is kaphattak a zsűritől. A fiatal egyesület elnökét, Bartyik Gábort két előadás között kérdeztük céljaikról.

Egy cukrászdai asztal mellett bontakozik ki a zátonyra futott házasság története, amit Ilonka (Szabó Anett, jobbra) mesél el Bernadette-nek (Nagy Judit) Fotó: Nagy Norbert

Egy cukrászdai asztal mellett bontakozik ki a zátonyra futott házasság története, amit Ilonka (Szabó Anett, jobbra) mesél el Bernadette-nek (Nagy Judit) Fotó: Nagy Norbert


-  A fehérvári kulturális élet fellendítése, a kulturális és közművelődési tevékenységek támogatása a fő feladatunk, elsődleges célunk pedig ennek az országos találkozónak a megszervezése volt. A felhívást az interneten is közzé tettük, több csoport jelentkezett, voltak visszalépők, így végül hét fellépő maradt. Ebből négy fehérvári, a Prospero Színkör, a Szabad Színház, az EZIS Színház és Horváth Gergely mutatkozhat be egy-egy darabbal a közönség és a zsűri előtt -  tudtuk meg Bartyik Gábortól, aki hozzátette, hogy az EZIS Színház versenyen kívül indult, hiszen tagjai nagyrészt a szervezőkből állnak.

A férjet alakító Magony Imre (balra) és a barátját, a Lázárt játszó Fertő László egyik jelenete (Fotó: Nagy Norbert)

A férjet alakító Magony Imre (balra) és a barátját, a Lázárt játszó Fertő László egyik jelenete (Fotó: Nagy Norbert)


 Elmondta még: fontosnak érezték  a korábbi évek gyakorlatához visszatérve  a díjazást, valamint a szakmai beszélgetéseket, a zsűri által adott értékelést, hogy legyen professzionális visszacsatolás. Erre három ítészt kértek föl: Tarr Juditot, a Vígszínház művészét, Kozáry Ferencet, a fehérvári Vörösmarty Színház színészét, és ugyancsak a helyi teátrumból Matuz János kreatív igazgatót.

Fotó: Nagy Norbert

Fotó: Nagy Norbert


Szombaton kora délután a Szabad Színház nyitotta meg a sort, Márai Sándor Az igazi című kisregényének jól sikerült adaptációjával. A darabban az érzékeny nő, Ilonka (Szabó Anett) egy cukrászdai beszélgetés során idézi fel Bernadette-nek (a rendező Nagy Judit alakítja) rosszul sikerült házassága történetét, azt, hogyan jött rá arra a titokra, amely miatt mindig is kizárva érezte magát férje szívéből, életéből. Monológjait a múltból megelevenedő jelenetek tarkítják, korabeli környezetben. A férj, Péter szerepében Magony Imre látható, a nagy hatású író barátot, Lázárt Fertő László játssza,  anyósként Törsök Márta alakít jót, és figyelemre méltó a cseléd, Áldozó Judit alakját megformáló Szabó Emese játéka is.  A szolgálólány Lidi szerepében Paulik Anna, a cukrászkisasszonyéban Rónafalvi Karola látható.

Fotó: Nagy Norbert

Fotó: Nagy Norbert


E darab végül a második helyet érdemelte ki a   vasárnapi eredményhirdetés szerint, első lett a budapesti Tárt Kapu Színház Hulló falevél című előadása,  a harmadik helyen pedig egy szintén fehérvári fellépő, Horváth Gergely végzett az Egy lemur vallomásai című,  Garaczi László-szövegekből készült darabbal (a rendező Czinki Ferenc). A legjobb rendezés díját Micskó Zoltán nyerte el A kopasz énekesnőért (Prospero Színkör), és  ebből az előadásból került ki a legtehetségesebb előadónak tartott Szabó Zoltán is.
 A színjátszók tapasztalatokkal, a közönség  jó élményekkel gazdagodhatott a szemlén, amely jó közösségteremtő alkalom is volt.

Bokros Judit

 

Színjátszó találkozó Székesfehérváron?!

A válasz: igen!!!! Végre! Már úgy vártunk vissza... Örvendünk Paál István Fesztivál!


Mint minden első rendezvénynek, persze ennek is meg voltak a maga hibái, de ezt megbocsátjuk, mert az ott uralkodó jókedv és hangulat mindent feledtetett. A szomorúbb az egészben, hogy a Fehérváron oly sokan színészi babérokra törő fiatalság közül nem igen nézték meg ezt a színjátszó fesztivált. Azok, akik érintettek voltak persze a saját előadásaikon részt vettek, de a csoportok egymást nem nagyon tisztelték meg a jelenlétükkel. Természetesen volt közönség, hiszen a színjátszócsoportok bevonzották a saját nézőközönségüket. Na jó, ennyit a fejre olvasásról.

Tizenöt csoport adta be a jelentkezését az országos amatőr színjátszó találkozóra, amelyből végül nyolc került be a programfüzetbe, ebből időközben egy lemondta a szereplését az utolsó pillanatokban. Őszintén megvallom nem is bántam, hiszen így aztán volt alkalom arra, hogy az ott maradt színjátszó csoportok, nézők megismerkedhessenek egymással, közös időt tölthessenek el, és közben játszhassanak is együtt... feledhetetlen volt!

Nem untatlak titeket szóljanak az eredmények: a fesztivál első díját a Tárt Kapu Színház nyerte el, akik egy terápiás, gyógyító műsorral érkeztek Székesfehérvárra. Az vitathatatlan, hogy ez volt a legkatartikusabb élmény az összes közül....Bár a zsűriben is akadtak viták, hogy a szakmai díj oda adható-e, végül a vitát az döntötte el, hogy Paál Isti is nekik adná a díjat.

A második helyezett a Szabad Színház Márai adaptációja, Az igazi című előadás volt. A zsűri kiemelte a színészi teljesítmények mellett, a csoport szép statisztai munkáját, nyílt átrendezéseit, a dramaturgiai munkát és a rendezést. Persze ezek mellett a kritikai észrevételeiket is megosztották. 90 és 97%-os teljesítményűnek ítélték az előadást.

A harmadik helyet Czinki Ferenc által rendezett Egy lemúr vallomásai című színdarab nyerte el, amely főszerepét Horváth Gergő játszotta. A zsűri kiemelte az alázatot a szöveggel szemben, valamint a hihetetlen szöveg és színpadi biztonságot, amely lehetővé tette ezt a szórakoztató előadást. Az egyik zsűritag a hihetetlen munka elismerése mellett, azért megkérdőjelezte, hogy ez belefér-e a színházi élmény kategóriába, vagy inkább irodalmi műsornak tekinthető-e.

A fesztiválon a legjobb rendezést Micskó Zoltán kapta meg a Kopasz énekesnő című előadásáért, a legtehetségesebb színészi díjat pedig Szabó Zoltán nyerte el, aki az előbb említett színdarabban magasan kilógott társai közül.

Köszönjük a szervezőknek, és reméljük néhány év múlva sok sok színjátszó csoport fogja meglátogatni a fesztivált.

lélekpatikus

I. Paál István Fesztivál

bottom of page